Tylko 8 miesięcy dzieli TMRF Widzew i RTS Widzew, To mniej niż mityczną Łodziankę od ŁKS. Ci powstali w sierpniu 1909, a w barwach mitycznej Łodzianki Lubawski startował w połowie 1908 roku, za http://www.geocities.ws/lkslodzfans/his ... orylks.htm. Czyli mityczną Łodzianke od zarejestrowania ŁKS dzieli z rok czasu (12 miechów).
https://www.widzewtomy.net/historia-tmr ... o-poprawy/
https://www.widzew24.pl/historia-tmrf-w ... o-poprawy/
Tylko 8 miesięcy dzieli TMRF Widzew i RTS Widzew
-
włod.
- Klub 1910
-
zgredzik
- Klub 1910
Re: Tylko 8 miesięcy dzieli TMRF Widzew i RTS Widzew
Czyli sami zainteresowani po tamtej stronie miasta stwierdzają, że rejestracja ich klubu była w 1909roku. Jednak obstają, że przymiarki do tego były w 1908roku i to jest data ZAŁOŻENIA.... To tak, jakbym ja swojemu dziecku w dokumentach i przekazach ustnych zafundował datę urodzenia taką, gdy je spłodziłem a nie taką, gdy przyszło ono na świat?włod. pisze:Tylko 8 miesięcy dzieli TMRF Widzew i RTS Widzew, To mniej niż mityczną Łodziankę od ŁKS. Ci powstali w sierpniu 1909, a w barwach mitycznej Łodzianki Lubawski startował w połowie 1908 roku, za http://www.geocities.ws/lkslodzfans/his ... orylks.htm. Czyli mityczną Łodzianke od zarejestrowania ŁKS dzieli z rok czasu (12 miechów).
https://www.widzewtomy.net/historia-tmr ... o-poprawy/
https://www.widzew24.pl/historia-tmrf-w ... o-poprawy/
Fajnie, że drążycie historię Widzewa i łódzkiego sportu.
Powodzenia.
TYLKO Widzew, eRTeeS !!!
-
moni@
Nie chcę tu wtrącać polityki,ale obawiam się że ostatnio pewna posłanka wpadła na taki właśnie pomysł,i to całkiem serio.zgredzik pisze:... To tak, jakbym ja swojemu dziecku w dokumentach i przekazach ustnych zafundował datę urodzenia taką, gdy je spłodziłem a nie taką, gdy przyszło ono na świat?![]()
-
zgredzik
- Klub 1910
Politycy tak mają: większość wygłaszanych przez nich treści ma się nijak do realiówmoni@ pisze:Nie chcę tu wtrącać polityki,ale obawiam się że ostatnio pewna posłanka wpadła na taki właśnie pomysł,i to całkiem serio.zgredzik pisze:... To tak, jakbym ja swojemu dziecku w dokumentach i przekazach ustnych zafundował datę urodzenia taką, gdy je spłodziłem a nie taką, gdy przyszło ono na świat?![]()
TYLKO Widzew, eRTeeS !!!
-
basileus
- Klub 1910
Taki kwiatek znalazlem na 90minut.pl. Wczesniej po prostu podawali nasza date zalozenia jako 1922. Teraz, widze, posuneli sie krok dalej, do manuipulacji. Co wynika z tego, ze wies Widzew dolaczono do Lodzi w 1915? Czy to zmienia cos w kontekscie kontynuacji klubu, ktory byl zalozony w 1910 w Widzewie i nazywal sie TMRF? Sam nie wiem, czy można w jakis sposob zmusic takich poprancow, zeby przestali oficjalnie szerzyc swoje brednie? Przychodzi mi napisac im mail. Ale napisac do nich taki mail, to sobie moge rownie dobrze pisac na Bardyczow.
Tekst z 90minut.pl ze skarbu kibica dla Widzewa:
Widzew niesłusznie tradycją nawiązuje do założonego 5 listopada 1910 roku "Towarzystwa Miłośników Rozwoju Fizycznego w Widzewie" (wieś Widzew została przyłączona do Łodzi dopiero w 1915 roku przez władze niemieckie), które przestało istnieć z wybuchem I Wojny Światowej. Datowanie Widzewa na rok 1910 powstało w końcu lat 50. - stąd m.in. stworzony na siłę "jubileusz" w 1960 r.
Widzew niesłusznie tradycją nawiązuje do założonego 5 listopada 1910 roku "Towarzystwa Miłośników Rozwoju Fizycznego w Widzewie" (wieś Widzew została przyłączona do Łodzi dopiero w 1915 roku przez władze niemieckie), które przestało istnieć z wybuchem I Wojny Światowej. Datowanie Widzewa na rok 1910 powstało w końcu lat 50. - stąd m.in. stworzony na siłę "jubileusz" w 1960 r.
-
Generał_Nobbs
Najwyżej klub mógłby pozwać tych chujów o naruszenie dóbr osobistych, ale komu by się chciało tłuc w sądzie z jakimś debilem
-
ado
- Klub 1910
basileus pisze: ↑wt wrz 23, 2025 2:15 pm Taki kwiatek znalazlem na 90minut.pl. Wczesniej po prostu podawali nasza date zalozenia jako 1922. Teraz, widze, posuneli sie krok dalej, do manuipulacji. Co wynika z tego, ze wies Widzew dolaczono do Lodzi w 1915? Czy to zmienia cos w kontekscie kontynuacji klubu, ktory byl zalozony w 1910 w Widzewie i nazywal sie TMRF? Sam nie wiem, czy można w jakis sposob zmusic takich poprancow, zeby przestali oficjalnie szerzyc swoje brednie? Przychodzi mi napisac im mail. Ale napisac do nich taki mail, to sobie moge rownie dobrze pisac na Bardyczow.
cytat z Wikipedii:
Przyłączenie Widzewa do Łodzi
Przeobrażeniom urbanizacyjnym Widzewa oraz innych podmiejskich miejscowości nie towarzyszyły jednak żadne zmiany administracyjne. Łódź dynamicznie się rozrastała i potrzebowała nowych terenów pod zabudowę, natomiast przedmieścia trwale związane z miastem mimo przemysłowego oblicza formalnie nadal pozostawały osadami wiejskimi. Istniejący problem rozwiązano dwukrotnie. Pierwszy raz w 1906, kiedy w granice Łodzi włączono (razem z innymi fragmentami przedmieść) zachodnią, przemysłową część Widzewa. Nowa granica Łodzi biegła wzdłuż dzisiejszej ulicy Widzewskiej. Kolejne włączenia miały miejsce w 1915, podczas I wojny światowej (tereny do trasy kolei obwodowej).