Historia strojów Widzewa
- Pomyslowy Dobromir
- Klub 1910
Historia strojów Widzewa
Przeglądając widzewskie zbiory znalazłem stare kserowane "Widzewiaki" gdzie znalazłem zapomniany zapewne, a bardzo ciekawy cykl o historii widzewskich strojów.
Teraz czasy mamy dużo łatwiejsze, masa zdjęć, archiwalnych zresztą też, wiele osób zbiera koszulki - a może by się tak pokusić o odtworzenie pełnej historii, do dnia dzisiejszego? Z opisami, fotografiami z meczów, może fotkami z czyiś zbiorów?
Na dobry początek to co znalazłem w "Widzewiakach", chyba jednej części brakuje.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
Teraz czasy mamy dużo łatwiejsze, masa zdjęć, archiwalnych zresztą też, wiele osób zbiera koszulki - a może by się tak pokusić o odtworzenie pełnej historii, do dnia dzisiejszego? Z opisami, fotografiami z meczów, może fotkami z czyiś zbiorów?
Na dobry początek to co znalazłem w "Widzewiakach", chyba jednej części brakuje.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
Ostatnio zmieniony ndz sty 19, 2020 2:07 pm przez Pomyslowy Dobromir, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pomyslowy Dobromir
- Klub 1910
Re: Historia strojów Widzewa
Te pierwsze czerwone stroje to chyba to:
- Pomyslowy Dobromir
- Klub 1910
Umbro opisane jako 1978-82 mamy chyba tu:
-
z Liverpoolem grali w białych koszulkach.WujekDobraRada pisze:Czy tutaj z 11 to Włodzimierz Smolarek?Pomyslowy Dobromir pisze:Umbro opisane jako 1978-82 mamy chyba tu:
Bo jak tak to... Czy koszulka z tym nr. jest już w zasobach muzeum? Chyba też poza rokiem można określić nawet mecz w jakim wystąpiła ( może puchary z Liverpool)
-
Dziękuję za założenie tego tematu.
Mam koszulkę niemalże identyczną do tej z wiosny 93 (B).
Różnice jakie znalazłem, to:
-prawy biały rękaw zakończony czerwonym ściągaczem,
-na lewym rękawie zamiast napisu dorbill znajduje się napis cin&cin,
-na kołnierzyku z lewej strony znajduje się napis dorbill.
Dodatkowo dostałem naszywki - herb Widzewa i cin&cin,
które zostały umieszczone na lewej piersi.
Mam koszulkę niemalże identyczną do tej z wiosny 93 (B).
Różnice jakie znalazłem, to:
-prawy biały rękaw zakończony czerwonym ściągaczem,
-na lewym rękawie zamiast napisu dorbill znajduje się napis cin&cin,
-na kołnierzyku z lewej strony znajduje się napis dorbill.
Dodatkowo dostałem naszywki - herb Widzewa i cin&cin,
które zostały umieszczone na lewej piersi.
-
- Klub 1910
Taka koszulka Bońka z 9 i Smolarka z 11 to moje największe marzenie jeśli chodzi o ofi sklep klubowy. Najlepiej jeszcze Żmuda, Wraga, "Zito" Rozborski i trykoty wielu innych Panów Piłkarzy z tamtego okresuPomyslowy Dobromir pisze:Te pierwsze czerwone stroje to chyba to:
-
- Klub 1910
-
- Klub 1910
Tak z ciekawości, bo to nie moje czasy, dlaczego Młynarczyk jest w Adidasie?
- Pomyslowy Dobromir
- Klub 1910
Zakładał co dali, a dawali co mieli... Chyba Wraga kiedys opowiadał, że w jakimś meczu mieli 2 różne komplety, podobne, ale nie identyczne.bruce pisze:Tak z ciekawości, bo to nie moje czasy, dlaczego Młynarczyk jest w Adidasie?
- Torch
- Klub 1910
- Kontakt:
Na tych zdjęciach z koszulkami Umbro widać, że spodenki i getry są AdidasaPomyslowy Dobromir pisze:Zakładał co dali, a dawali co mieli... Chyba Wraga kiedys opowiadał, że w jakimś meczu mieli 2 różne komplety, podobne, ale nie identyczne.bruce pisze:Tak z ciekawości, bo to nie moje czasy, dlaczego Młynarczyk jest w Adidasie?
- dn
- Klub 1910
Super temat... Oby się przyjął...
Z tego miejsca, przepraszam za prywatę, ale może tu się uda. Chętnie odkupie koszulkę z początku Reaktywacji, gdzie w miejscu herbu był napis Reaktywacja Tradycji Sportowych /Gedo ( podobnie jak i inne meczówki / priv)
Z tego miejsca, przepraszam za prywatę, ale może tu się uda. Chętnie odkupie koszulkę z początku Reaktywacji, gdzie w miejscu herbu był napis Reaktywacja Tradycji Sportowych /Gedo ( podobnie jak i inne meczówki / priv)
-
Taka wątpliwość mną targa. Chodzi o koszulki z napisem sponsora "Semperit". Czy nasi grali w tych strojach tylko do końca rundy jesiennej '90 roku ? Wtedy żadnego sukcesu nie było, ale wiem że stojąc "Pod Zegarem" udało mi się (po ciężkiej walce) zdobyć tę koszulkę, ponieważ piłkarze rzucali ją kibicom.
-
- Klub 1910
Przekaż ją do nowopowstalego Muzeumswój pisze:Taka wątpliwość mną targa. Chodzi o koszulki z napisem sponsora "Semperit". Czy nasi grali w tych strojach tylko do końca rundy jesiennej '90 roku ? Wtedy żadnego sukcesu nie było, ale wiem że stojąc "Pod Zegarem" udało mi się (po ciężkiej walce) zdobyć tę koszulkę, ponieważ piłkarze rzucali ją kibicom.
- Pomyslowy Dobromir
- Klub 1910
Przypomnę tylko, ze do muzeum fantów nie trzeba przekazać na stałe. Można wypożyczyć, użyczyć albo chociaż wspomnieć „Mam takie coś, w razie potrzeby dzwońcie”. Wiele osób myśli, ze musza się pożegnać ze swoimi cennymi zdobyczami, a Muzeum często wystarczy porządne udokumentowanie artefaktu i kontakt do właściciela.
-
- Klub 1910
Mógł sobie dziennikarz darować takiego byka "konfekcjii"
Ale i tak dobrze, że nie napisał "konfekcyj"
Ale i tak dobrze, że nie napisał "konfekcyj"